Durată curs: 5 ani
Înscrierile se fac în perioada 01 Septembrie - 20 Septembrie.
Lecțiile de vioară prezintă fațete ale muzicii printr-o abordare graduală, pas cu pas, adaptată vârstei și aptitudinilor copilului. În acest scop, modul de predare pentru cei mici se face atrăgător prin sunet, ritm, imagine și joc, copiii descoperind cu încântare și bucurie fascinanta lume a muzicii. Totodată, elevii noștri sunt încurajați să cânte în public. Acest lucru devine posibil în mediul prietenos al recitalurilor bianuale oferite de școala noastră de muzică. Recitalurile au ca scop dezvoltarea talentului muzical și deprinderea încrederii de a interpreta pe scenă, în fața unui public numeros, lucru care îi va ajuta pe elevi să se dezvolte atât ca oameni, cât și ca muzicieni. Prin intermediul recitalurilor, elevii se dezvoltă ca artiști încrezători în capacitatea lor de interpretare muzicală, motivându-i să aprofundeze studiul, acestea reprezintă și bune ocazii de a învăța și apoi de a exersa pozitiv cum să facă față propriilor emoții, tracului, temerilor inerente prezentărilor în public, fie că vorbim de interpretare muzicală sau, într-un sens mai extins, de expunere a ideilor și exprimare a opiniilor cu privire la o temă dată.
Lecțiile de vioară se adresează celor cu vârsta peste 5 ani. Cursanții vor avea posibilitatea de a experimenta o modalitate de lucru profesională și plăcută prin care cântatul la acest instrument complex să devină plăcut, inteligibil și apropiat cursantului.
Lecțiile de vioară pentru începători se concentrează asupra deprinderii unei posturi potrivite atât în ceea ce privește ținerea viorii cât și pe cea a arcușului. Participanții la cursurile de începători vor învăța corzile libere, primele poziții și vor putea cânta melodii familiare simple.
Lecțiile de vioară pentru nivelul intermediar au în vedere continuarea învățării pozițiilor, citirea la prima vedere, cizelarea sunetului, vibrato, interpretare pentru partituri melodioase de nivel mediu, exerciții tehnice de nivel mediu, va fi urmărită acuratețea sunetului, învățarea cântării pe duble corzi, studii și game, alte exerciții tehnice specifice acestui nivel și trăsături specifice de arcuș: staccato, spicatto, bariolaje.
Lecțiile de vioară pentru nivel avansat sunt destinate celor care doresc să aprofundeze tehnica și interpretarea cântatului la vioară, prin extinderea cunoașterii noțiunilor muzicale și a repertoriului scris pentru vioară;
DE CE SĂ ÎNVĂȚĂM VIOARA ?
Problematica începutului studiului viorii este vastă, din punct de vedere pedagogic necesitând o abordare atentă și plină de răbdare având în vedere că această perioadă este de o reală importanță în formarea viitorului artist. Realizarea unei baze solide, atât din punct de vedere tehnic cât și artistic, implică o mulțime de factori:
- relația elevului cu profesorul;
- Strânsa colaborare a profesorului cu părinții copilului (mai ales la început);
- Mediul de proveniență al copilului;
- O bună pregătire atât din punct de vedere artistic cât și pedagogic a profesorului;
Este bine ca încă de la început, copilul să învețe să-și cultive o emisie sonoră îngrijită și de asemenea o bună intonație la vioară. Yehudi Menuhin afirma în legătură cu aceasta: “De îndată ce un copil poate face un lucru aproximativ bine, ține vioara fără cârcei și arcușul drept, încerc să-i transmit un anumit sens al muzicii în așa fel încât să-și găsească un scop în viață. Există profesori care prețuiesc și mai mult inspirația muzicală decât o tehnică corectă. Un copil trebuie însă să urmărească un țel în activitatea sa, dar dacă sunt gata să mă dovedesc suplu în această direcție voi continua să consider tehnica și interpretarea ca două surori siameze crescând împreună.” Trebuie subliniată importanța însușirii corecte a acestor prime deprinderi, de ele depinzând un cântat sănătos la vioară, fără crispări sau greutăți în emiterea sunetului, o intonație bună, clară și o mânuire ușoară a arcușului. Acestea se învață gradat, necesitând o atentă supraveghere din partea profesorului care va putea îndepărta cu răbdare eventualele greșeli. Studiul viorii trebuie abordat treptat, cu atenție, sub îndrumarea unui profesor competent. însușirea primelor deprinderi necesită o atenție în plus, deoarece au rol de o deosebită importanță în dezvoltarea tehnicii mâinii drepte cât și a mâinii stângi. Elevul va trebui să învețe de-a lungul acestor ani, să studieze cu răbdare, zilnic, pentru a progresa.
Experți: Codreanu Ioana-Maria | Lupu Florentina | Penescu Adeline
Dacă sunteți interesat de acest curs, vă invităm să completați câmpurile libere din link-ul alăturat și vă vom contacta în cel mai scurt timp posibil în vederea înscrierilor. Click aici
Acte necesare înscrierii la oferta educațională. Click aici
Atentie: Cursul se va efectua la sediul la care își desfășoară activitatea profesorul la care veți fi repartizat în urma testărilor. Detalii testări. Click aici