Durata curs: 2 ani
Înscrierile se fac în perioada 01 Septembrie - 18 Septembrie.
De la Poză la Fotografie
„Fotografia nu e ca pictura; există o fracțiune de secundă de creativitate. Ochiul tău trebuie să vadă compoziția ca o expresie a ceea ce iți oferă viată și tu trebuie să intuiești când să declanșezi aparatul. Acesta este momentul de creativitate al fotografului... Oop! Momentul! Dacă l-ai ratat, e pierdut pe vecie!” Acestea sunt cuvintele marelui fotograf Henri Cartier-Bresson dintr-un interviu acordat gazetei Washington Post, în 1957, cuvinte valabile și astăzi și folosite ca și motto de un număr mare de fotografi. Momentul decisiv, clipa, frântura de moment în care furi imaginea și o transpui pe hârtie sau pe suport digital. Aceasta este arta fotografică, o pasiune care cuprinde din ce în ce mai mulți participanți la captarea vieții. Pentru că fotografia reușește să scrie istoria atractiv și sigur, o istorie personală fie una colectivă. Atracția către fotografie începe ușor și apoi te copleșește, îți dorești pe zi ce trece, ca un “vânător” să prinzi cât mai multe imagini și să ai cele mai bune arme de captare. Un curs de fotografie imperios necesar în portofoliul fotografului amator. Oricât ai exersa, școala îți punctează etape importante care în vâltoarea pasiunii sunt uitate. Exercițiul sub îndrumare și în competiție cu ceilalți cursanți oferă nebănuite satisfacții.
La cursul de artă fotografică dezvoltăm capacitățile creative și tehnice abordând o programă diversificată și atractivă. Orice curs implică învățarea unor reguli care ghidează fotograful în acțiunile lui. Unii sunt tentați să susțină că, în special în artă, regulile le limitează creația; aceștia le ignoră și „merg” pe drumul lor. Totuși, există posibilitatea ca „drumul personal” al aceluia să fie deja descris într-o regulă, pe care fotograful nostru nu o știe încă. Învățând regulile, cursantul va avansa mai repede și va realiza lucrări mai bune decât cei care nu le cunosc și de multe ori, le redescoperă. Calea spre măiestrie implică modestie, răbdare, interes și acceptarea ideii că învățarea regulilor specifice este o etapă importantă a educației. Prin practică și studiu temeinic, fotografia capătă altă perspectivă artistică. Aceasta înseamnă învățarea unor concepte, cum se aplică și de ce se aplică. Astfel de concepte sunt: metafore vizuale, paleta de culori, nuanțe, saturație, luminozitate, mișcare, compoziție, expunere, format, stil, culoare, armonie, coerență, hiperbolă, simbolism, exagerare, simplificare, spațiu negativ, minimalism, etc.
În artă, stilul personal reprezintă modalitatea personală, unică, prin care exprimăm emoțiile noastre, ca răspuns la un subiect sau la o temă. Dacă fotografia asupra unui subiect seamănă cu cele realizate de alți fotografi, înseamnă că stilul nu este personal. Cursul de artă fotografică îndrumă către descoperirea acelui drum personal prin analize pertinente din punct de vedere compozițional, și stabilirea unui stil propriu prin analize imagologice. Concentrarea exclusivă pe aspectele tehnice nu este suficientă pentru a construi un stil personal. În cel mai bun caz, recunoașterea va fi din punct de vedere tehnic. Așa cum spunea Ansel Adams: „nimănui nu-i pasă de o fotografie clară a unui concept neclar.”
Din programa Cursului de Arta Fotografică:
- Istoria fotografiei;
- Apariția camerei obscure;
- Fotografia digitală;
- Nume importante în istoria fotografiei;
- Fotografia – formă de comunicare;
- Fotografia – formă de artă;
- Fotografia și presa;
- Istoria Artei;
- Curente și mișcări artistice;
- Tehnică fotografică;
- Aparatul de fotografiat;
- Obiectivul;
- Distanța focală;
- Diafragma;
- Timpul de expunere;
- Tipuri de obiective;
- Focusarea (manuală, automată) ;
- Expunerea Câmpul de profunzime;
- Sensibilități ISO;
- Temperatură de culoare;
- White balans- balansul de alb;
- Tipuri de lumină;
- Echipamente fotografice;
- Fotocompoziția;
- Folosirea regulii de aur;
- Utilizarea liniilor în fotografie;
- Utilizarea formelor geometrice în fotocompoziție: diagonalele, cercul, triunghiul etc. ;
- Primplanurile;
- Perspectiva liniară;
- Folosirea umbrelor, reflexiilor, contururilor, siluetelor;
- Utilizarea texturilor;
- Tonuri, culori, contraste;
- Imagini monocrome;
- Imagini alb-negru;
- Portretul și oamenii;
- Portret în exterior, interior /portret în studio;
- Ședință foto – Posing comunicarea cu modelul;
- Arhitectură;
- Peisaj;
- Fotografie comercială de produs;
- Still Life – Natură Statică;
- Macrofotografia;
- Amplasarea obiectelor în cadru;
- Prelucrarea și finisarea fotografiei digitale;
- Calibrarea monitorului;
- Importanța managementului culorii;
- Rezoluția;
- Prelucrările de bază ale imaginilor digitale;
- Pașii de lucru în prelucrarea și finisarea fișierelor RAW.
Expert: Gheorghe Iuliana
Perioada de înscrieri este închisă.
Acte necesare înscrierii la oferta educațională. Click aici
Atentie: Cursul se va efectua la sediul la care își desfășoară activitatea profesorul la care veți fi repartizat în urma testărilor. Detalii testări. Click aici