„Noaptea de Poezie”, la Constanța

Publicat în martie 19 2024
CCTB


Joi, 21 martie 2024, de la ora 16.00, în spațiul expozițional al Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” debutează evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Poezie. Tineri poeți din două prestigioase colegii, Colegiul Național  „Mircea cel Bătrân” și Colegiul Național „Mihai Eminescu”, împreună cu două profesoare poete  Silvia Șoșoiou și Irina Grigore vor da glas poeziei în ambianța cromatică a fotografiilor din expoziția personală („Perechi”) a lui Alexandru Parfinov (cursant al clasei de artă fotografică). La eveniment participă ca invitată poeta Mara Mihai alături de tineri cursanți ai clasei de teatru a Centrului Cultural Județean „Teodor  Burada” sub îndrumarea actriței Ana Maria Ștefan. Tinerii vor recita în egală măsură din lirica poeților invitați la „Noaptea de poezie” ce se va desfășura în cursul aceleiași zile, în Doors Club, la ora 19,00.

 

În  spațiul deja consacrat evenimentelor de jazz și poezie, Club Doors, din str. Traian  nr. 68 A, Constanța, Asociația Euro CulturArt, organizator alături de Consiliul Județean Constanta și de Centrul Cultural Județean „Teodor Burada”, prezintă „Noaptea de Poezie”, eveniment în cadrul programului omonim ce se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România.

 

Constanța se alătură comunităților poetice care participă la acest important eveniment național dedicat poeziei, prin vocea poetelor/poeților Bogdan Ghiu, Iulia Pană, Amelia Stănescu, Daniela Varvara, Mugur Grosu, alături de muzicienii Ioana Teodora Spînu, Alexandru Olteanu și White Trumpet, de actorul Mircea Solcanu, care va recita din poemele lui George Vasilievici. Realizare video-art, Iulia Pană. Timp de două ore, publicul constănțean se va putea bucura de un melanj al artelor (poezie, muzică, imagine), sărbătorind astfel Ziua Mondială a Poeziei.

Amfitrioni ai evenimentului: Iulia Pană și Amelia Stănescu.

Evenimentul este transmis în direct pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Județean „Teodor Burada” și înregistrat pentru difuzare de Radio România Constanța pentru data de  23 martie. 

Inițiatorul programului „Noaptea de Poezie” este scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu

BOGDAN GHIU scrie si publică poezie, teorie (si) critică (despre literatură, filosofie, media, artă contemporană, arhitectură, teoria si pedagogia traducerii, politică) si traduceri (peste 70) din filosofia si literatura franceză.

IULIA PANĂ este poetă, artist vizual si producător independent de film. Predă cursuri de artă fotografică și video. Este fondatoare a evenimentelor de artă marca KULTurale. Autoare a 6 volume de poezie.

AMELIA STĂNESCU este poetă și cadru universitar. Doctor în filologie, cu propensiuni către zona de interferență literatură-criminalitate. Organizator de evenimente/festivaluri cultural-artistice si fondator al Asociației KULTurale.

MUGUR GROSU scriitor si artist născut în Constanța si stabilit în Bucuresti. A publicat 7 cărți si este prezent în 34 de antologii dintre care 6 internaționale.

DANIELA VARVARA este poetă si doctor în filologie. Profesor de limba si literatura română. Organizator al festivalului „Poezie la nisip” (2020-2023)

 

Program organizat de asociația Euro CulturArt

Co-finanțator:  Consiliul Județean Constanta, Centrul Cultural Județean „Teodor Burada”

AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)

Partener: JTI,   Doors Events, Radio Constanța

Sponsor: Caii de la Letea

Durata spectacolului: 120 de minute.

 

„Noaptea de Poezie” este un program de educaţie culturală şi de promovare a culturii scrise, în special a unui gen de nişă: Poezia. Realizat de Ziua Mondială a Poeziei (21 martie 2024), programul se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe: Arad (Sufrageria arădeană), București (Cărturești CARUSEL, CREART-Teatrelli, Hidden – The Social Space, Muzeul Național al Literaturii Române), Constanța (Doors Club), Craiova (Studioul Radio România Oltenia-Craiova), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”), Sibiu (Teatrul Gong) și Timișoara (Muzeul Apei). Participă 58 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare.

 

Ziua Mondială a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.

 

www.noapteadepoezie.ro

 

https://www.facebook.com/noapteadepoezie.ro